Arbeten under vinter 2020-2021.

17.11.2020 14:24

Denna vinter skulle arbetsmässigt med Galej inte innefatta några större saker men så fel jag hade. Jag gick igenom teakdäcket genom att knacka på ribberna och kom fram till att det på flertal ställen utmed långsidorna lät annorlunda än på vissa andra ställen. Ett dovt ljud när jag knackade på ribborna avslöjade att teakdäcket började ge med sig och släppa från underlaget. Jag nåtade om hela teakdäcket för 3 år sen och då fanns inte detta ljud men hur gammalt teakdäcket är har jag ingen aning om. Det sägs att ett teakdäck håller ca. 20 år sen är det dags att byta ut det. Mina första funderingar var att reparera och byta ut dåligt material mot nytt men kom till slutsatsen att det innebär att jag ska på nytt om några år reparera det som inte nu byts ut så jag beslöt mig för att i detta skede avlägsna all teak utmed långsidorna och behålla teakdäcket i fören och aktern så länge det går. Låter ju inte så avancerat att göra men att ta bort allt på denna del av däcket, skotskenor, röstjärn, mantågsfötter m.m., krävde att stor del av inredningen behövde skruvas ner för att komma åt skruvar/muttrar. Fick även tillverkat ett specialverktyg, förlängning av fast nyckel, för att kunna komma åt muttrar. Att få bort all ribb som var skruvad var inte heller så lätt. Efter att ha fått bort all ribb så ska allt lim m.m. skrapas/slipas bort. Alla hål efter skruvarna ska tätas igen, efter att ha borrat upp dom, vilket jag kommer att göra med en epoxy av nåt slag samt ska hela ytan spacklas och slipas.  Därefter kommer jag att  grundmåla det hela och därefter måla med en 2-komponents epoxyfärg. När det är gjort så ska jag måla med en halkskyddsfärg och sen ska allt återmonteras på sin plats. Det visade sig att fukt har lyckats att tränga ner i skruvhålen för teakdäcket så jag har borrat upp hål inifrån så att det har möjlighet att torka upp med hjälp av fläktar och avfuktare. 

Målat med Epifanes 2-komponent epoxyprimer + Epifanes 2-komponent Polyuretanlack

Halkskydd KiwiGrip målat klart. Maskerat av för återmontage av röstjärn, skotskena, pollare och  avrinningskanaler.

Inköp av ett manuellt ankarspel för kedja kommer att komma väl till pass när ankaret ska upp. Vi har sen tidigare ett eldrivet ankarspel för ankarolina men intill ankaret har vi 15 m. kedja. Dessa sista 15 m. med kedja+ ankare väger en hel del och är onödigt påfrestande för ryggen. 

Vi har även skaffat ett par bottendragna vinschar till storens skotskena. Vi valde dessa vinschar för att kunna hantera dom på ett enkelt sätt när vi har biminins frontvägg uppsatt. Vinscharna är monterade på taket till salongen. 

Vi har investerat i en ny symaskin för att kunna sy upp diverse till båten. Modellen är Janome Easy Jeans som är en mycket stark maskin som klarar utan problem av att sy i kapellväv, flera lager. 

© 2015 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode